För yrkesarbetare – karriärtips

ExpanderaMera har lång erfarenhet av bemanning och rekrytering av yrkesarbetare inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen. Vi har här samlat några av våra tips för dig som arbetssökande yrkesarbetare inom bygg- och anläggningsbranschen.

Du finner tips för CV-skrivande, utformning av personligt brev samt vad man ska tänka på vid intervju.

För yrkesarbetare

Skriva CV – för yrkesarbetare inom byggbranschen

I ditt arbetssökande är CV ett av dina främsta verktyg. Nedan har vi listat ett antal tips som du kan använda när du skriver CV.

Arbetslivserfarenhet

Försök att vara kort och koncis – dock inte för kortfattad! Det blir lite för generellt att skriva att du arbetat som snickare, ge lite mer information om arbetsuppgifter och de projekt du deltagit i, t.ex. finsnickerier och gipsning på nybygge av bostadsrätter; arbetsmoment som listning, infästning av dörrar, enkling och dubbling samt regling osv. Du kommer få tillfälle att mer detaljerat beskriva vad gjort under en eventuell intervju, i CV ska du endast lyfta fram dina huvudsakliga arbetsuppgifter.

Några generella riktlinjer när du beskriver din arbetslivserfarenhet är att tänka Var?, När? och Vad? Var jobbade jag; När jobbade jag; Vad gjorde jag mest/vad gjorde jag bäst.

Använd en omvänd kronologisk ordning (dvs. ditt senaste jobb högst upp) för tidigare arbetslivserfarenhet, detta för att det ska bli lättare för rekryteraren att överblicka din arbetslivserfarenhet. Du behöver inte beskriva allt detaljerat, endast dina erfarenheter som är relevant för tjänsten och i regel inte mer än dina fem senaste arbetsgivare eller tio år bakåt i tiden. Lyft fram den erfarenhet som du anser viktigast. För arbetslivserfarenhet längre bak i tiden räcker det att du nämner företagsnamn och vad du hade för tjänst; t.ex. betongarbetare/armerare.

Utbildning

Du behöver ha med din utbildningsbakgrund i CV. Nämn kort vad du har för utbildning, från vilken skola/utbildare samt när den genomfördes. Glöm inte bort de utbildningar som du fått av tidigare arbetsgivare!

Bild

Det kan vara trevligt att få ett ansikte på personen bakom ansökan. Om du väljer att lägga till en bild, tänk på att bilden ska vara neutral. Med neutral menar vi en enkel bakgrund och utan andra inslag; det vill säga ingen mat, dryck, djur eller andra personer till exempel.

Övriga meriter och uppgifter

Fundera kring vad du har för övriga meriter/upplysningar som kan vara bra att känna till för rekryteraren. Kanske var du skyddsombud på din tidigare arbetsplats? Kanske handledde du en lärling? Detta kan vara av intresse samt visa på ditt engagemang.
Lyft även fram vilka licenser/certifikat du har. Licenser såsom liftkort eller Heta arbeten gäller oftast under en tidsbegränsad period, om du har en licens som gått ut, skriv gärna med den i CV men notera utgångsdatum. Det är bra för oss som arbetsgivare att veta vad som behöver uppdateras och vilka licenser du har i dagsläget. Exempel på licenser kan vara Heta arbeten, Liftkort, Säkra lyft, Hilti bultpistol eller hjärt- och lungräddning. Glöm inte att skriva med om du har yrkesbevis!
Ett annat exempel på detta kan vara vilka körkort du har samt om du har tillgång till bil för att ta dig till och från arbetsplatsen

Referenser

Skriv gärna med referenser med namn på personen, företagsnamn, vilken position denne har på förtaget t.ex. lagbas/arbetsledare samt telefonnummer. Glöm inte att kontrollera att numret stämmer/fortfarande är i bruk.

För yrkesarbetare

Skriva personligt brev – för yrkesarbetare inom byggbranschen

I det personliga brevet har du möjlighet att presentera varför du är intresserad av den specifika tjänsten eller företaget som du söker jobb på.

Några riktlinjer:

  • Anpassa brevet efter företaget och tjänsten du söker! Om du söker jobb inom flera yrkesområden är det viktigt att du inte skickar samma brev när du söker jobb. Det är lätt hänt att du skickar brev med ”fel” yrkestitlar vilket ger ett oengagerat intryck.
  • Var kortfattad – skriv max en sida
  • Gå inte in för mycket på det privata – kring din familj, boende eller fritidsintressen
  • Visa varför du är rätt för jobbet och försök ”sälja in” dig själv
  • Titta vilka ord som beskriver vilken person företaget söker i annonsen. Beskriver de orden dig? Försök förklara i brevet hur du exempelvis är noggrann och en bra lagspelare.

För yrkesarbetare

Intervjuförberedelser – för yrkesarbetare inom byggbranschen

 

När du blivit kallad på intervju ska du tänka på:

  • Att komma i tid (men inte för tidigt, 10 min innan är lagom)
  • Ibland kan man bli nervös när man ska på intervju, försök slappna av och vara dig själv. Var inte rädd för att tänka efter om du inte kommer på svaret på någon av rekryterarens frågor direkt.
  • Vara ”hel och ren”
  • Ta med referenser om du inte redan lämnat dessa till rekryteraren
  • Har du några frågor? Passa på att ställa dem vid intervjutillfället