För Tjänstemän

ExpanderaMera har lång erfarenhet av bemanning och rekrytering av tjänstemän inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen. Vi har här samlat några av våra tips för dig som arbetssökande tjänsteman inom bygg-, anläggnings- och installationsbranschen.

Du finner tips för CV-skrivande, utformning av personligt brev samt vad man ska tänka på vid intervju.

För tjänstemän

Skriva CV –  för tjänstemän inom byggbranschen

I ditt arbetssökande är CV ett av dina främsta verktyg. Nedan har vi listat ett antal tips som du kan använda när du skriver CV.

Arbetslivserfarenhet

Försök att vara kort och koncis – dock inte för kortfattad! Det blir lite för generellt att skriva att du arbetat som arbetsledare eller platschef. Beskriv vilken typ av projekt du deltagit i, hur många underordnade du haft samt hur stora projekten varit. Några generella riktlinjer när du beskriver din arbetslivserfarenhet är att tänka Var?, När? och Vad? Var jobbade jag; När jobbade jag; Vad gjorde jag mest/vad gjorde jag bäst.

Använd en omvänd kronologisk ordning (dvs. det du gjort senast först) för tidigare arbetslivserfarenhet, detta för att det ska bli lättare för rekryteraren att överblicka din arbetslivserfarenhet. behöver inte beskriva allt detaljerat, endast dina erfarenheter som är relevant för tjänsten och i regel inte mer än dina fem senaste arbetsgivare eller tio år bakåt i tiden. Lyft fram den erfarenhet som du anser viktigast. För arbetslivserfarenhet längre bak i tiden räcker det att du nämner företagsnamn och vad du hade för tjänst; t.ex. arbetsledare/entreprenadingenjör.

I början av din karriär kan det hända att du placerar utbildning högre upp än arbetslivserfarenhet på CV – när du arbetat i flera år är arbetslivserfarenheten troligen en mer intressant merit än var du utbildade dig. Om det är så att du söker ditt första jobb efter examen och saknar erfarenhet inom byggbranschen får du lista andra arbeten du haft och då är det viktigt att du tänker över vilka erfarenheter du vunnit som du kan ha nytta av även i en annan roll. Kanske har du lärt dig att prioritera och hantera stress på ditt extrajobb på restaurang?

 

Utbildning

Du behöver ha med din utbildningsbakgrund i CV. Nämn vad du har för utbildning, från vilken skola/utbildare samt när den genomfördes. Glöm inte bort de utbildningar som du fått av tidigare arbetsgivare!

 

Bild

Det kan vara trevligt att få ett ansikte på personen bakom ansökan. Om du väljer att lägga till en bild, tänk på att bilden ska vara neutral. Med neutral menar vi en enkel bakgrund och utan andra inslag; det vill säga ingen mat, dryck, djur eller andra personer till exempel.

 

Övriga meriter och uppgifter

Fundera kring vad du har för övriga meriter/upplysningar som kan vara bra att känna till för rekryteraren.

Du bör exempelvis lista vilka program som du är van att arbeta i. Glöm inte att ge dig själv en gradering – exempelvis mycket goda kunskaper eller grundläggande kunskaper. Skriv också vilka språk du behärskar – använd också här graderingar.

Ett annat exempel på nyttiga upplysningar i denna sektion är vilka körkort du har samt om du har tillgång till bil.

 

Referenser

Referenser brukar vanligen lämnas på begäran. När du börjar söka jobb så fundera över vilka tidigare chefer som du kan lämna som referens och fråga dessa om det är okej att du lämnar dem som referens. Förbered minst tre referenser.

För tjänstemän

Skriva personligt brev – för tjänstemän inom byggbranschen

I det personliga brevet har du möjlighet att presentera varför du är intresserad av den specifika tjänsten eller företaget som du söker jobb på.

Några riktlinjer

  • Anpassa brevet efter företaget och tjänsten du söker! Skicka inte samma brev för alla tjänster du söker. Rekryteraren kommer märka att brevet inte är anpassat för den specifika tjänsten och det tyder inte på att du är särskilt intresserad av tjänsten.
  • I det personliga brevet har du möjlighet att visa varför du är rätt för jobbet och försöka ”sälja in” dig själv till arbetsgivaren. Titta vilka ord som beskriver vilken person företaget söker i annonsen. Beskriver de orden dig? Försök förklara i brevet hur du exempelvis är noggrann och ambitiös.
  • Var kortfattad – skriv max en sida
  • Gå inte in för mycket på det privata – kring din familj, boende eller fritidsintressen

För tjänstemän

Intervjuförberedelser

När du blivit kallad på intervju ska du tänka på:

  • Att komma i tid (men inte för tidigt, 10 min innan är lagom)
  • Ibland kan man bli nervös när man ska på intervju, försök slappna av och vara dig själv. Var inte rädd för att tänka efter om du inte kommer på svaret på någon av rekryterarens frågor direkt.
  • Vara ”hel och ren”. Kring klädsel ska du tänka på att klä dig som man gör i den tjänsten du söker, det vill säga söker du ett jobb där man har kostym bör du ha det när du går på intervjun – annars inte.
  • Ta med referenser om du inte redan lämnat dessa till rekryteraren
  • Har du några frågor? Passa på att ställa dem vid intervjutillfället